wtorek, 4 lutego 2014

Dwudziesty trzeci dzień Dukana

Pomimo mojego wczorajszego podjadania w tym słodyczy to waga pokazała 100g mniej także sami widzicie, że głodzenie się czy nie uleganie pokusom nie ma sensu. Jeśli jecie w miarę regularnie i białkowo i tak chudniecie:) Podsumowując 8,3 kg mniej.


Jadłospis:
Śniadanie:
- 3 kanapki z wędlinką i serkiem
- Kawa z mlekiem

Drugie śniadanie:
- Jajka z łososiem

Obiad:
- Kurczak pieczony
- Kawa z mlekiem

Kolacja:
- Owsianka
- Sernik Dukański na zimno:

Składniki na masę jogurtową:
  • 1 duży jogurt naturalny 400 ml
  • 2 szklanki mleka nisko tłuszczowego 0,3%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek  słodziku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
Galaretka:
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 4 torebki herbaty owocowej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki słodziku do pieczenia
Torebki herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aby herbata nam się porządnie zaparzyła.
Herbaciane torebki wyciągamy, a do herbaty dodajemy słodzik i żelatynę.
Wszystko dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawiamy do chłodnego miejsca, aż galaretka przestygnie i zacznie lekko  tężec. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do jogurtu dodajemy mleko, słodzik i aromat cytrynowy.
Wszystko dokładnie miksujemy mikserem, aż powstanie lekka pianka. Na końcu dodajemy przestygniętą , rozpuszczoną żelatynę i nadal miksujemy przez około 2-3 minuty.
Gotową masę jogurtową przelewamy do małej podłużnej foremki, u mnie silikonowa,  a następnie foremkę wkładamy do lodówki aby masa porządnie nam się zastygła.
Tężejącą galaretkę wylewamy na  zastygniętą  masę jogurtową i wszystko władamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Dziś znowu spaliłam 300 kalorii na rowerze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz