czwartek, 20 marca 2014

Sześćdziesiąty siódmy dzień Dukana

Cześć Wam.
Wagę mamy nadal tę samą czyli 10,4 kg mniej:)
Dziś mam troszkę roboty, bo mój mąż ma urodziny, więc muszę mu jakiś torcik zrobić:)



Jadłospis:
Śniadanie:
- Roladki z kurczaka
- Oliwki
- Kawa z mlekiem

Drugie śniadanie:
- Jogurt

Obiad:
- Kurczak faszerowany:
  • 1 wytrybowana tuszka kurczaka
  • 60 dkg mielonego mięsa drobiowo-wołowego
  • 1 namoczona bułka Dukana
  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki natki pietruszki 
  • 1 jajo
  • ząbek czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • mielona słodka papryka
  • tymianek świeży albo suszony
  • 2-3 łyżki masła
Kurczaka luzujemy z kości, pozostawiamy jedynie skrzydełka i mięso z udek. Tuszkę nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, słodką mieloną papryką i pozostawiamy w lodówce co najmniej przez godzinę. 
W tym czasie zimne mięso i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy posiekaną natkę, czosnek, jajo oraz sól i pieprz, mieszamy wszystko dokładnie i dobrze schłodzoną masą nadziewamy tuszkę z kurczaka. Schłodzony farsz nie będzie się rozpadał i nie sprawi kłopotu podczas nadziewania. 
Zaszywamy wszystkie otwory i pęknięcia igłą z nicią. Tak przygotowanego kurczaka nacieramy jeszcze masłem i pieczemy w temperaturze 180 stopni  na odkrytej blaszce, ale przykrywamy  go  folią aluminiową, którą usuwamy w połowie pieczenia. Czas pieczenia wynosi około 1  -  1,5 godziny.

- Kawa z mlekiem

Kolacja: 
-Sałatka z tuńczyka

Pojeździłam dziś rowerkiem i spaliłam 200 kalorii i poćwiczyłam tak ogólnie troszkę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz